Kiek kainuos draudimas automobiliui?

Šiais laikais apsidrausti automobilį labai paprasta – civilinės atsakomybės draudimas internetu pasiekiamas bei prieinamas visą parą. Priklausomai nuo draudėjų, draudimas gali įsigalioti už poros valandų ar kitą dieną. Tačiau draudimo kaina gali šiek tiek skirtis įvairioms vairuotojų bei auto priemonių kategorijoms.

KASKO ar civilinės atsakomybės?

Civilinės atsakomybės draudimas yra privalomas visiems automobiliams. Neturint draudimo baisu net ir savo kieme su mašina stovėti. O jeigu kas nors įrodys, kad tai jūs su savo 100 eurų vertės „Coltu“ nubraukėte prabangios „Honda“ sparną? Mokėsite viską iš savo kišenės. Privalomas civilinės atsakomybės yra būtinas, nes jis visada atstovauja jūsų interesus ir padengia nuostolius, padarytus auto įvykiuose kitam žmogui ir automobiliui. Žinoma, jeigu įvykis yra labai sudėtingas, į jį įtrauktos kriminalinės veikos (pvz., vairuotojas buvo neblaivus), tuomet atskirai taikomos papildomos nuostatos, reikalavimai. Panašiai veikia ir KASKO draudimas, tačiau jis atlygina gerokai daugiau, padengia daugiau nuostolių jums ir kitam auto įvykio dalyviui. Pavyzdžiui, netgi pravažiavus pirmu sniegu nebarstytame kelyje ir slystelėjus bei trenkus į šaligatvio kraštą, KASKO galbūt sočiai padengtų nuostolius, ko veikiausiai nedarytų civilinės atsakomybės draudimas. Tačiau jis nėra būtinas, todėl ne visi vairuotojai nori papildomai leisti pingus ir draustis.

Lietuvoje ar užsienyje?

Skaityti toliau

Apie medienos strukūrą

Medienos ruošiniaiTie, kas dirba su mediena, paprastai turi įgūdžių ir žinių pramonės, statybų srityse. Tačiau iš tiesų labai praversti gali ir žinios apie botaniką ar dendrologiją (mokslą apie medžius). Juk mediena yra labai ypatinga žaliava. Tai yra augalų kamienai, kuriuos mes naudojame savo tikslams. Išmanyti medienos struktūrą reikėtų kiekvienam lentpjūvėje ar medienos centre dirbančiam specialistui.

Medienos džiuvimas

Kad ir ką nuspręsite daryti iš medžio, labai svarbu žinoti, kaip keičiasi kokio medžio struktūra, kai jis džiovinamas. Mat skirtingi medžio kamieno sluoksniai vėliau gali atrodyti kitaip, turėti kitas savybes, po sudžiovinimo. Todėl svarbu įsigilinti, kokia yra medienos struktūra prieš džiovinimą, ir po jo.

Kamieno sluoksniai

Atlikus skersinį medžio kamieno sluoksnį, ir plika akimi galima atpažinti, kur yra kokie medienos sluoksniai. Pagal šiuos sluoksnius archeologai ir kiti mokslininkai gali pasakyti, kas buvo praeityje. Pagal medienos pakitimus sluoksniuose jie pasako, kokia buvo orų kreivė, koks vyravo klimatas tam tikru metu. Net iš senų pilių statybose naudotų rąstų, juos perpjovus, yra gaunama tokia informacija. Mat medis reaguoja į klimato sluoksnį ir kiekviena rievė tam tikrais metais būna skirtinga, priklausomai nuo to, koks buvo klimatas. Todėl archeologai turi sudarę kiekvienų metų, kiekvieno mėnesio orų metraštį kone tūkstančiams metų atgal nuo dabar. Žinoma, jeigu nesate archeologas ar istorikas, jums mediena bus svarbesnė tiesiog kaip žaliava, kaip staliaus pagrindinė medžiaga ar lentpjūvės turinys. Svarbu žinoti tokias medienos dalis. Medžio kamieną dengia žievė, kuri gali būti skirtinga, priklausomai nuo metų laiko. Geriausia medžius kirsti žiemą (spygliuočius), nes tada nebūna sakų. Viduje eina šerdies spinduliai. Jie iš tiesų yra atsidarę dėl tam tikrų metų raidos pokyčių. Centre yra šerdis, ją supa branduolys, sudarytas iš prieauglio rievių. Paskutinės rievės, esančios jau visai netoli žievės, vadinamos balana. Balaną ir žievę jungia luobas.

Medienos šakos

Skaityti toliau