Parama šilumos siurbliams siekė 6 mln. eurų, bet jos neužteko

Norint sumažinti šildymo išlaidas ir mažiau laiko sugaišti iškastinį kurą naudojančių katilų ir krosnių kūrenimui, gyventojai intensyviai naudojasi valstybės parama. Numatoma kompensacija, norint pakeisti malkas, anglis, durpių briketus, granules naudojančius katilus į ekologiškas šildymo sistemas. Skiriama parama šilumos siurbliams oras vanduo, oras oras, gruntas oras, vanduo vanduo. Dažniausiai pasirenkami siurbliai oras vanduo, nes jie lengvai įrengiami ir nėra patys brangiausi.

Parama šilumos siurbliams 2021 metais

Praėjusiais, 2021 metais buvo pateikta prašymų paramai gauti už 8.5 mln. eurų. Valstybės skyrė 6 mln., todėl Aplinkos ministerija siūlo perkelti papildomai 2,5 mln. eurų iš Klimato kaitos programos.

Praėjusiais metais didesnę paramą šilumos siurbliams galėjo gauti socialiai remtini asmenys. Jie buvo kviečiama teikti paraiškas nuo 2021 metų rugsėjo iki gruodžio 31 dienos. Tokie gyventojai galėjo pretenduoti į 80 % išlaidų dengiančią kompensaciją. Reikalingos sąlygos, kad namas būtų senesnės statybos nei 5 metai. Senosios šildymo sistemos turėtų būti išmontuojamos. Didžiausia galima parama vienam asmeniui – net 14500 eurų. Pagal Aplinkos ministerijos paskaičiavimus, dažniausiai parama šilumos siurbliams siekė apie 5-7 tūkstančius eurų.

Skaityti toliau

Kaip pasirinkti tualetą katei?

Tikriausiai visi auginantys ar dar tik planuojantys auginti kates žino, jog šie sutvėrimai pasižymi itin savitu charakteriu. Katinas pats sau yra karalius, nuspėti jo veiksmus ar tuo labiau juos įtakoti dažnu atveju gali būti sunku, o gal net ir neįmanoma. Kad ir kaip bebūtų, egzistuoja tam tikros elgesio taisyklės, kuriomis pasižymi katės – gerai jas išanalizavus galima nuspėti, kaip elgsis jūsų keturkojis draugas. Tai ypač aktualu renkantis daiktus skirtus katėms – svarbu ne tai, ar daiktas patinka šeimininkui, o ar pati katė jį pripažins ir juo naudosis. Pavyzdžiui, tualetai katėms yra patys įvairiausi, todėl gali būti sunku išsirinkti variantą tinkantį labiausiai. Kaip jau minėjome, rinktis pagal asmenines simpatijas nederėtų. Vietoje to, atsižvelkite į tam tikras charakteristikas, kurios tikėtina nulems ar jūsų katė pamėgs savo naująjį tualetą ir juo naudosis, ar ne.

TualetaiBe jokios abejonės pats svarbiausias kačių tualetų parametras yra jo dydis. Įsitikinkite, jog jūsų katė ne tik tilps į tualetą, bet ir turės vietos jame apsisukti ir dėti keletą žingsnių pirmyn ar atgal. Jei tualetas bus per mažas, katė gali jaustis nejaukiai ir paprasčiausiai juo nesinaudoti, arba juo naudotis, tačiau dėl vietos stygiaus atlikti savo reikalus už borto. Tualetas didesnis nei yra reikalingas tikrai nieko blogo, tačiau jis automatiškai kainuos daugiau.

Skaityti toliau